Translate

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τα γεμιστά της μαμάς

Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά που "μυρίζει" μανούλα και καλοκαιράκι! Τα γεμιστά, όσο ο καιρός ανοίγει, είναι από τα ιδανικά φαγητά. Μάλιστα, αυτή την εποχή, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια είναι τόσο γλυκά και τόσο νόστιμα που κάνουν το φαγητό σκέτη απόλαυση!



Υλικά (κατά βούληση):
5 ντομάτες ώριμες και ζουμερές
3 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
2 πιπεριές
2-3 πατάτες
12 κ.σ. ρύζι parboiled (τύπου Αμερικής)
2 μέτρια κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό
δυόσμο
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
προαιρετικά: λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα τοποθετούμε στο ταψί, με σκοπό να δούμε ποια θα είναι η θέση τους. Τα ανοίγουμε ένα ένα και αδειάζουμε με ένα κουτάλι το περιεχόμενό τους σε μπολ. Τις ντομάτες θα τις βάλουμε ξεχωριστά και θα αφαιρέσουμε τα πολλά ζουμιά, αφού θέλουμε την ψίχα της. Όσον αφορά τις πιπεριές, απλώς βγάζουμε τους σπόρους.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε όλα τα εσωτερικά από τα λαχανικά μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα επίσης ψιλοκομμένα σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, δυόσμο, το ρύζι, το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται τη ζάχαρη (σε περίπτωση που η ντομάτα ξινίζει). Για το ρύζι να πω ότι για να υπολογίσουμε την ποσότητα, απλώς μετράμε τα κομμάτια που έχουμε για γέμιση και υπολογίζουμε για το καθένα 1 κουταλιά της σούπας.
Βάζουμε ελαιόλαδο κατά βούληση, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε να δούμε αν λείπει κάτι από το μείγμα μας. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα λαχανικά και καλύπτουμε τα κενά του ταψιού με πατάτες που τις έχουμε κόψει κυδωνάτες και αλατοπιπερώσει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30' τουλάχιστον ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και μαλακώσει ελαφρά το ρύζι. Αν αρπάξει από πάνω μπορούμε να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.
Το μυστικό αυτής της συνταγής βρίσκεται στο ρύζι, που παραμένει σπυρωτό και δε λαπαδιάζει.
Τα γεμιστά συνδυάζονται κλασσικά με ψωμάκι και φέτα, αλλά πολύ ωραία εναλλακτική είναι το γιαούρτι. Και μην ξεχνάτε ότι πάντα, την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμα και δροσερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...