Translate

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Γαλατόπιτα

Σας αρέσει το γαλακτομπούρεκο; Σας αρέσει η μπουγάτσα; Τότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και τη γαλατόπιτα που ανήκει στην ίδια "οικογένεια". Πρόκειται για μια κρέμα που ψήνεται και τρώγεται σε κομμάτια, σκέτη ή με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Μία συνταγή παραδοσιακή που την απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι!


Υλικά:
750γρ. γάλα
100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά
75γρ. βούτυρο
προαιρετικά ζάχαρη άχνη και κανέλα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε την παρασκευή του μείγματος. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, σε δυνατή φωτιά. Παράλληλα χτυπάμε ελαφρά τα αυγά μαζί με τις βανίλιες και τα αφήνουμε στην άκρη. Πρέπει να έχουμε το νου μας στην κατσαρόλα με το γάλα και να ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κολλήσει.
Μετά από λίγα λεπτά, το γάλα αρχίζει να πήζει και να παίρνει τη μορφή κρέμας. Προσοχή δε θα πήξει πάρα πολύ, απλώς θα δέσει. Τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς, και το βούτυρο.
Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, το βάζουμε σε ένα - τετράγωνο κατά προτίμηση - ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Για να το στολίσουμε με την άχνη και την κανέλα πρέπει να περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα, το πασπαλίζουμε όταν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...