Translate

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κέικ με πραλίνα φουντουκιού

Τα κέικ είναι αδυναμία μου... Έχω τη βασική συνταγή και πάνω σε αυτή κάνω διάφορες παραλλαγές. Η συγκεκριμένη είναι με πραλίνα φουντουκιού, ένα κέικ ανάμεικτο ή μαρμρέ, όπως το αποκαλούν! Απολαύστε το στο πρωινό σας, συνοδεύστε τον καφέ σας, φάτε το για δεκατιανό ή κολατσιό στη δουλειά. Μία ακόμα συνταγή για όλα τα γούστα.


Υλικά:
250γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
440γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 βανιλίνη
1 κ.σ. κονιάκ
260γρ. γάλα
500γρ. φαρίνα
3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
2 κ.σ. σοκολάτα σε σκόνη (για ρόφημα)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση αέρα. Χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγά 1 - 1 χωρίς να κλείσουμε το μίξερ μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει. Βάζουμε τη βανιλίνη και το κονιάκ. Η διαδικασία χτυπήματος παίρνει τουλάχιστον 15'. Τότε θα ρίξουμε το μισό αλεύρι και θα το χτυπήσουμε ελαφρά, ίσα να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε με το γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι. Από τη στιγμή που βάζουμε το αλεύρι δε θέλουμε πολύ χτύπημα, μόνο να ανακατευτεί καλά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.
Βάζουμε τη μισή ζύμη στο ταψί (που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης) και στην υπόλοιπη θα ανακατέψουμε την πραλίνα με το κακάο. Έτσι, αδειάζουμε τη μαύρη ζύμη πάνω από τη λευκή και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ απαλά για να γίνουν τα σχέδια.
Ψήνουμε για περίπου 50' με 1 ώρα και για να καταλάβουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή μπορούμε να το βγάλουμε, αν όχι θέλει παραπάνω ψήσιμο.
Να σημειώσω ότι ποτέ δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μόνο όταν θα νομίζουμε ότι είναι έτοιμο. Αν δεν έχει ψηθεί το κέικ και ανοίξουμε το φούρνο θα χάσει το φούσκωμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...