Translate

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Γεια σας! Γλυκάκι κερνάω σήμερα, φθινοπωρινό και νόστιμο! Σταφύλι που θα κάνουμε γλυκό του κουταλιού και θα το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, σκέτο, με γιαούρτι ή παγωτό.
Ας πάμε, λοιπόν, στη συνταγή...


Υλικά:
1 κιλό ρώγες σταφυλιού πλυμένες
500γρ. ζάχαρη
1 φλιτζανάκι καφέ νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το σταφύλι, που έχουμε καθαρίσει από τα κοτσάνια, πλύνει καλά και στεγνώσει, και το σκεπάζουμε με τη ζάχαρη. Περιχύνουμε και το νερό (δεν χρειάζεται περισσότερο από 1 φλιτζάνι γιατί θα γίνει πολύ σιροπιαστό) και βράζουμε για 10 λεπτά. Ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλι, παρά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα. Ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται με μια τρυπητή κουτάλα και σβήνουμε την κουζίνα όταν περάσει ο χρόνος. Ωστόσο δεν το μετακινούμε, αντίθετα το αφήνουμε πάνω στο μάτι σκεπασμένο για 24 ώρες.
Αφού, λοιπόν έρθει η ώρα που θα ολοκληρώσουμε το γλυκάκι μας - μια μέρα μετά, ανάβουμε και πάλι το μάτι και βράζουμε για 10 ακόμα λεπτά ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας όπως αναφέρω παραπάνω. Πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος θα βάλουμε το λεμόνι, την αρμπαρόριζα και το αμύγδαλο.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα (η διαδικασία αποστείρωσης εδώ) και το γλυκάκι μας είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα για να σας μείνει περισσότερο γλυκό.
Να σημειώσω ότι χρησιμοποίησα σταφύλι γλυκό χωρίς κουκούτσια για να μη χρειαστεί να τα αφαιρέσω.

6 σχόλια:

  1. μου βγήκε πολύ νερουλό. γιατί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι ότι θα ήθελε κι άλλο βράσιμο. Δυστυχώς για τη συνταγή η κάθε κουζίνα διαφέρει από την άλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έκανα χαζομάρα. Το έβρασα και το έκαψα!! Πωπω χαλια τα έκανα. Θα το ξαναπροσπαθήσω σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη στενοχωρίεστε καθόλου! είμαι σίγουρη ότι η επόμενη προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μη σκουρύνει το χρώμα του, αλλά να γίνει ανοιχτό ξανθό όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...