Translate

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πέννες καρμπονάρα

Ας επιστρέψουμε στα βασικά που μεταφράζονται ως σίγουρες συνταγές, εύκολες, πετυχημένες, γρήγορες, νόστιμες και κλασσικές! Όταν δεν ξέρω τι να φτιάξω, καταλήγω πάντα στη λύση του συγκεκριμένου πιάτου και το τιμάμε δεόντως. Να διευκρινίσω βέβαια ότι δεν πρόκειται για την ιταλική συνταγή για καρμπονάρα με τα αυγά και το γάλα, αλλά για τη μοντέρνα παραλλαγή με την κρέμα γάλακτος. Πάμε λοιπόν...


Υλικά:
1 πακέτο πέννες
400γρ. κρέμα γάλακτος
250γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
10 φέτες μπέικον
λίγο λάδι
1 κύβος κότας
πιπέρι
μαϊντανός (προαιρετικά)
τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό θα βράσουμε τα ζυμαρικά μας που θέλουμε να "κρατάνε" με σκοπό να ολοκληρώσουμε το βράσιμό τους στη σάλτσα. Παράλληλα λοιπόν θα ετοιμάσουμε τα μανιτάρια, που τα θέλουμε κομμένα σε φέτες και το μπέικον σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά).
Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι θα τσιγαρίσουμε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν ελαφρά. Τότε θα προσθέσουμε το μπέικον και θα το αφήσουμε να ξεροψηθεί. Θα βάλουμε και πιπέρι (φρεσκοτριμμένο κατά προτίμηση) να βγάλει τα αρώματά του. Τότε θα "σβήσουμε" με την κρέμα γάλακτος, θα ρίξουμε τον κύβο για τη γεύση, θα ανακατέψουμε να διαλυθεί και θα αφήσουμε να πάρει μια βράση.
Για να ολοκληρωθεί το φαγητό θα ενώσουμε σε ένα σκεύος τα μακαρόνια με τη σάλτσα, θα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κοχλάσει. Βάζουμε στα πιάτα μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τυρί τριμμένο. Είμαστε έτοιμοι!
Να σημειώσω ότι δε βάζω αλάτι στη σάλτσα γιατί ο κύβος την κάνει αρκετά αλμυρή. Δοκιμάστε το λοιπόν πρώτα και αν κρίνετε ότι χρειάζεται αλάτι προσθέστε, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν και το τυρί που θα μπει στο τέλος!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Κολοκυθάκια τηγανιτά

Σήμερα έχουμε κολοκυθάκια τηγανιτά, ένα ορεκτικό που συνοδεύει όλα τα πιάτα, άκρως καλοκαιρινό φαγητό! Η παρασκευή του είναι εύκολη υπόθεση, όμως έχει κάποια μυστικά που θα το κάνουν τραγανό και νόστιμο. Το σημαντικότερο είναι ο χυλός που φτιάχνεται με μπύρα. Ας πάμε να δούμε τη συνταγή.


Υλικά:
κολοκυθάκια
μπύρα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι - πιπέρι
σκόρδο σε σκόνη
πάπρικα
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Πρώτα θα φτιάξουμε το χυλό μας βάζοντας σε ένα μπολ τη μπύρα και προσθέτοντας αλεύρι.
Συγκεκριμένες δοσολογίες δεν μπορώ να δώσω γιατί ο χυλός γίνεται με το μάτι. Άρα θα βάλουμε όσο αλεύρι χρειαστεί και θα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε να έχουμε ένα ρευστό χυλό, ο οποίος ίσα που θα στέκεται στα κολοκυθάκια. Στο τέλος θα προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, την πάπρικα και ότι γενικά μας αρέσει από μυρωδικά και μπαχαρικά.
Αφού ο χυλός μας είναι έτοιμος θα τον αφήσουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια μας. Θα τα πλύνουμε, λοιπόν, καλά και θα τα κόψουμε σε λεπτές φέτες της προτίμησής μας.
Παράλληλα θα βάλουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και θα το αφήσουμε να κάψει. Βουτάμε τα κολοκυθάκια στο χυλό, φροντίζοντας να καλυφθούν απ' όλες τις πλευρές και στραγγίζουμε το περιττό μείγμα θέλοντας να μείνει μια λεπτή στρώση. Βάζουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και είναι έτοιμα να τα φάμε.
Πολύ ωραίος συνδυασμός για τα κολοκυθάκια είναι το τζατζίκι, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Μαρμελάδα κεράσι

Κεράσια, Ζουμερά, γλυκά, νόστιμα, πανέμορφα! Τι θα τα κάνουμε; Μαρμελάδα για το πρωινό μας, τα γλυκά μας και ότι άλλο θέλουμε. Προλάβετε πριν εξαντληθούν. Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με μια μικρή παραλλαγή από εμένα.


Υλικά:
1 κιλό κεράσια καθαρισμένα
700γρ. ζάχαρη με πηκτίνη (ειδική για μαρμελάδες)
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε τα καθαρισμένα κεράσια και τη ζάχαρη και τα λιώνουμε με τα χέρια για να βγάλουν τους χυμούς τους. Αν θέλουμε να μην έχει κομματάκια η μαρμελάδα μας τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Εγώ προτιμώ την πρώτη περίπτωση, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά αρχικά, μέχρι να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε το μάτι. Φροντίζουμε να αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται και να ανακατεύουμε απαλά. Θέλει περίπου 30' και για να καταλάβουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη περιμένουμε να πήξει ελαφρά και να στέκεται πάνω στο κουτάλι. Τότε είναι η στιγμή που θα βάλουμε το λεμόνι και θα ανακατέψουμε. Περίπου 3 λεπτά μετά θα σβήσουμε τη φωτιά και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (για την αποστείρωση δείτε εδώ) όσο ακόμα είναι ζεστά (και τα βάζα και η μαρμελάδα) τα τοποθετούμε με το καπάκι προς τα κάτω μέχρι να κρυώσουν και διατηρούμε στο ψυγείο.
Να σημειώσω όσον αφορά τη ζάχαρη ότι είναι αγγλική και υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα είναι αυτή:


Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Σπιτικό σουβλάκι

Έχετε σκεφτεί ποτέ να φάτε σουβλάκι από τα χεράκια σας με πίτα, καλαμάκι κι όλα όσα βάζετε στο αγοραστό; Κι όμως είναι εφικτό και δεν έχει τόσο να κάνει με μαγειρικές γνώσεις, όσο με "συναρμολόγηση" των υλικών. Αξίζει τον κόπο και τη φασαρία!


Υλικά:
1 πακέτο πίτες για σουβλάκια
καλαμάκια χοιρινά ή κοτόπουλο ή κεμπάπ ή μπιφτέκια ή πανσέτες
πατάτες
ντομάτα και κρεμμύδι ή μια ντοματοσαλάτα
τζατζίκι ή Τζατζίκι, το κλασσικό ελληνικό

Εκτέλεση:
Ψήνουμε τα κρεατικά και παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαλάτα και το τζατζίκι (αν δε το πάρουμε έτοιμο). Τηγανίζουμε τις πατάτες μας και στο τέλος ψήνουμε τις πίτες.
Τα αραδιάζουμε όλα στο τραπέζι και πολύ απλά συναρμολογούμε και τρώμε!
Απλό; Ναι, και νόστιμο!

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ταμπουλέ

Κάτι εύκολο, κάτι δροσερό, κάτι καλοκαιρινό, κάτι νόστιμο! Ταμπουλέ είναι η συνταγή μας σήμερα και μεταφράζεται σαν μια σαλάτα που το χαρακτηριστικό της είναι το κους κους και ο μαϊντανός. Κατά τ' άλλα, κλασσικά πράγματα, ντοματούλα, αγγουράκι, κρεμμυδάκι...


Υλικά:
1 κούπα κους κους
1 κούπα βραστό νερό
1 ντομάτα μεγάλη
1 κρεμμύδι μικρό
1/2 αγγούρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το κους κους και προσθέτουμε το βραστό νερό που έχουμε αλατίσει. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ κόβουμε τα λαχανικά μας σε μικρά κυβάκια προσπαθώντας να μη χάσουμε τα υγρά τους, ψιλικόβουμε και το μαϊντανό και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα. Όταν το κους κους ετοιμαστεί το βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι χρειαστεί για να διορθώσουμε τη γεύση.
Διατηρούμε στο ψυγείο και το τρώμε παγωμένο!

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τζατζίκι, το κλασσικό ελληνικό

Τζατζίκι για σήμερα, κλασσικό και δοκιμασμένο. Όμως θα σας προτείνω τη δική μου εκδοχή που είναι ελαφριά και δροσερή. Βάλτε το στη θέση μιας οποιασδήποτε σάλτσας συνοδεύοντας τα ψητά σας. Δεν χρειάζεται να αναφέρω το ψωμί βέβαια, ωστόσο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πιτούλες (για σουβλάκι) ή αραβικές ψημένες.



Υλικά:
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 αγγούρι
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. ξίδι
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Πρώτα θα πλύνουμε καλά το αγγούρι και θα το τρίψουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Εγώ το τρίβω με τη φλούδα για περισσότερο χρώμα. Μετά, θα καθαρίσουμε το σκόρδο και θα αφαιρέσουμε το φύτρο από το κέντρο. Θα το τρίψουμε στη ψιλή μεριά του τρίφτη. Θα πάρουμε το τριμμένο αγγούρι και θα το στύψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας για να βγάλει τα υγρά του.
Στη συνέχεια θα βάλουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και θα ανακατέψουμε καλά. Θα δοκιμάσουμε και θα προσθέσουμε ότι χρειάζεται για να διορθώσουμε τη γεύση. Συνήθως τσεκάρουμε για αλατοπίπερο και για ξίδι, λάδι.
Αφήνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Να σημειώσω ότι εμένα μου αρέσει το τζατζίκι πολύ ελαφρύ, να μη μένει η γεύση του σκόρδου, ίσα που να το νοστιμίζει. Αν το θέλετε πιο παραδοσιακό προσθέστε κι άλλο σκόρδο. Πάντα να δοκιμάζετε και να διορθώνετε γιατί το γιαούρτι μπορεί να είναι γλυκό ή ξινό και θα σας καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτά...

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μιλφέιγ σε μπολάκι

Να σας κεράσω γλυκάκι; Ας σας δώσω τη συνταγή καλύτερα, μάλλον είναι πιο εφικτό! Ας δροσιστούμε λοιπόν με μιλφέιγ διαφορετικό, σε μπολάκι και όχι σε κομμάτια που έχουμε συνηθίσει. Μάλιστα είναι η ευκολότερη συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Δοκιμάστε το και θα σας αποζημιώσει!


Υλικά:
1 πακέτο σφολιάτα
1 πακέτο κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
1 φακελάκι μείγμα για σαντιγί
γάλα (όσο χρειάζεται για την κρέμα και τη σαντιγί)
ζάχαρη κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε τη σφολιάτα που έχουμε φέρει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κόβουμε το κάθε φύλλο στα 4 (κάθε συσκευασία αποτελείται από 2 φύλλα). Βάζουμε σε ένα σκεύος την κρυσταλλική ζάχαρη και περνάμε το φύλλο μπρος πίσω. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και τοποθετούμε τα φύλλα που έχουμε πανάρει με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε τη σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο, ακολούθως και την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Τα αναμειγνύουμε θέλοντας να πετύχουμε μια απαλή μους και τα τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Όταν ετοιμαστούν τα φύλλα σφολιάτας και τα βγάλουμε απ' το φούρνο, πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν. Τότε θα τα σπάσουμε σε ένα μεγάλο μπολ σε κομμάτια, όχι πολύ χοντρά, ούτε πολύ ψιλά, να τα καταλαβαίνουμε.
Η ώρα της συναρμολόγησης! Θα πάρουμε μπολάκια (6 χρησιμοποίησα εγώ) και θα κάνουμε μια στρώση σφολιάτας στον πάτο (θα υπολογίσουμε περίπου τη μισή ποσότητα από τη σφολιάτα που έχουμε, ίσως και λίγο παραπάνω). Θα γεμίσουμε με κρέμα, την οποία θα μοιράσουμε όλη στα μπολ και θα καλύψουμε με τη σφολιάτα που μας έμεινε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είμαστε έτοιμοι!
Διατηρείται στο ψυγείο και το απολαμβάνουμε δροσερό!

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Χειροποίητα σκουλαρίκια

Θέλω να σας παρουσιάσω ένα δείγμα από τα σκουλαρίκια που έχω φτιάξει. Είναι από σύρμα και ημιπολύτιμους λίθους. Ελπίζω να σας αρέσουν και θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας!






Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Φασολάκια λαδερά

Σήμερα θα σας προτείνω φασολάκια λαδερά, ένα φαγητό καλοκαιρινό, ελαφρύ και νόστιμο. Τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη δε μπορώ να φάω κρέας, ζεστά φαγητά και βαριά, έτσι ψάχνω να βρω κάτι που τρώγεται ευχάριστα από το ψυγείο. Συνήθως τα λαχανικά ενδείκνυνται για τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι προέκυψε και η σημερινή ανάρτηση που προτείνεται και για περιόδους νηστείας.


Υλικά:
500γρ. φασολάκια φρέσκα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
λάδι
αλάτι - πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
νερό

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε από τις ίνες που μπορεί να έχουν στο πλάι. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. Κόβουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε για περίπου 2 λεπτά. Τότε θα βάλουμε και τα φασολάκια μας, ίσα να λαδωθούν. Σβήνουμε με τη ντομάτα και καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μείνει σάλτσα.
Τα μυστικά της συνταγής είναι ότι δεν ανακατεύουμε πολύ για να μη μας λιώσουν τα λαχανικά και δεν ρίχνουμε πολύ αλάτι, αφού θέλουμε τη γλύκα που βγάζουν τα φασόλια μας. Δεν διορθώνουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη γιατί στο τέλος θα φανεί η πραγματική γεύση του φαγητού και τότε προσθέτουμε ότι θέλουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...