Translate

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Ξέρω ξέρω... νωρίς το θυμήθηκα να κάνω ανάρτηση για την 25η Μαρτίου! Θα δικαιολογηθώ όμως λέγοντάς σας ότι μπακαλιάρος σκορδαλιά τρώγεται κι άλλες φορές μέσα στο χρόνο εθιμοτυπικά. Για να μην αναφέρω ότι  μπορούμε να φάμε αυτό το φαγητό όποτε το τραβάει η όρεξή μας...
Λοιπόν, όσον αφορά τη συνταγή μου, πρόκειται για μια ελαφριά και βελούδινη έκδοση της σκορδαλιάς με τις πατάτες. Ο μπακαλιάρος έγινε λουκουμαδάκια και το κουρκούτι που χρησιμοποίησα ήταν μια παραλλαγή συνταγής του Γιάννη Λουκάκου. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του δέοντος καλό και όσοι το δοκιμάσετε θα καταλάβετε τι εννοώ.


Υλικά:
600 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου
Κουρκούτι:
135 γρ. αλεύρι
5 γρ. αλάτι
230 γρ. μπύρα
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Σκορδαλιά:
3 πατάτες κανονικές
1 λίτρο ζωμό ψαριού
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι - πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Εννοείται ότι για να φτιάξουμε το φαγητό αυτό πρέπει να έχουμε ξαλμυρίσει το ψάρι μας, ξεκινώντας 3 ημέρες νωρίτερα και αλλάζοντας συχνά το νερό.
Θα βράσουμε τις πατάτες μας ολόκληρες, αφού τις έχουμε πλύνει καλά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν βράσουν θα τις ξεφλουδίσουμε και θα τις αφήσουμε στην άκρη να φτιάξουμε το κουρκούτι. Θα βάλουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, θα τα ανακατέψουμε να γίνει χυλός και θα το τοποθετήσουμε στο ψυγείο μέχρι να ξεκινήσουμε το τηγάνισμα.
Για τη σκορδαλιά, σε ένα μπλέντερ ή μούλτι θα βάλουμε ένα μέρος από τις πατάτες, τα σκόρδα και ένα μέρος από το ζωμό, τον οποίο φτιάχνουμε βράζοντας ένα κομμάτι από το ψάρι με ένα κύβο λαχανικών σε νερό. Επίσης, εάν δεν προτιμήσουμε φιλέτο ψαριού, μπορούμε να το διαλέξουμε από κόκκαλα, ουρές και ότι είναι για πέταμα το βράζουμε και κάνουμε το ζωμό. Ωστόσο, αν τελικά χρησιμοποιήσουμε κομμάτι του μπακαλιάρου, το βάζουμε κι αυτό στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Αν είναι πολύ πηκτή συμπληρώνουμε ζωμό, σε αντίθετη περίπτωση συμπυκνώνουμε με πατάτα. Επίσης, στην πορεία το ζωμό τον αντικαθιστούμε με τα υπόλοιπα υγρά στοιχεία (λάδι, ξύδι. λεμόνι), ενώ δεν ξεχνάμε το αλατοπίπερο. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, διορθώνουμε αν χρειαστεί, σύμφωνα με τα γούστα μας.
Για το ψάρι, τεμαχίζουμε στο μέγεθος που θέλουμε (εγώ έκανα μπουκίτσες) και το βάζουμε στο χυλό. Προσέχουμε να καλυφθεί καλά ενώ παράλληλα έχουμε βάλει το τηγάνι με το λάδι να κάψει. Τοποθετούμε ένα ένα κομμάτι και αφήνουμε να ψηθεί και να ροδοκοκκινήσει. Στη συνέχεια το γυρίζουμε να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά. Σημαντικό είναι να μην ζαλίζουμε τα κομμάτια μέσα στο τηγάνι γιατί θα διαλυθούν, επίσης να είναι πολύ καυτό το λάδι. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...